Mire való egy hírlevél? Hogyan lehet olvasókat szerezni hozzá? Mit küldjünk ki benne? Milyen rendszerességgel? És egyáltalán hogy lehet érdekessé és hatékonnyá tenni?

Sok marketinges szakember úgy tekint az e-mailre, pontosabban az e-mail marketingre, mint a Marketing új Messiására. Nem véletlenül. Hisz ez az a csatorna, amelyen költséghatékonyan, gyakorlatilag minimális anyagi ráfordítással el tudjuk érni az érdeklődőket, a lehetséges vevőket. Ez az a csatorna, amely gyakorlatilag szinte minden egyéb marketing csatornánál olcsóbb, de ha hatékonysága legalább olyan jó. Persze csak ha jól működtetjük.

Tisztázzuk, mi is az az e-mail marketing

Mi az a spam?

A Spam – magyarul kéretlen reklámlevél – mint ahogyan a neve is mutatja olyan reklámot tartalmazó e-mail amelyet a küldője kéretlenül juttat el a címzetthez. Gyakorlatilag kikerülhetetlenül, illegális módon.

De hisz ezt mindenki tudja, vághatnánk rá egyből. Csak küldeni kell az e-mailt. De kinek lehet? És mit? Magyarországon létezik erre vonatkozó törvényi szabályozás, amelyet a szakmában csak „SPAM-törvénynek” neveznek. De ez miről szól? A SPAM (kéretlen reklámlevél) szabályozása egyszerűen fogalmazva: nem küldhetünk senkinek reklámlevelet anélkül, hogy a címzett előzetesen ne járulna hozzá. (bővebb információ a törvényről > http://www.mkogy.hu/irom36/5141/5141-091.htm)

Huh, akkor ez azt jeleni, hogy nem küldhetek senkinek e-mailt?

Nem. Ez azt jelenti, hogy olyan címzettnek nem küldhetünk hírlevelet, aki nem adott engedélyt nekünk, aki nem adta meg nekünk a címét azzal a céllal, hogy e-mailben tájékoztathassuk őt.

De akkor az internetről begyűjtögetni, felírni, összeszedni az e-mail címeket felesleges munka?

Igen. Egyrészt mert törvénybe ütköző, másrészt mert rettenetesen sziszifuszi munka. A hatékonysága ráadásul közel a 0-val egyenlő. Hisz akinek ilyen módon küldjük ki az ajánlatunkat, annál máris a startvonal mögül indulunk. Hisz lehet, hogy haragudni fog, hisz lehet, hogy zavarjuk a levelünkkel, és még ha érdekelné is az ajánlatunk akkor is a törölt levelek között lesz pillanatokon belül az ajánlatunk. Ugyan ezt elintézhetnénk egy egyszer kézlegyintéssel, hogy semmi baj, hisz ingyen volt. Csak vajon megéri az nekünk, hogy tudatosan romboljuk az imázsunkat azzal, hogy idegesítőnek, bosszantónak tartanak minket.

Mi akkor a megoldás? Kiknek küldhetünk hírlevelet?

A legjobb saját hírlevél listát építeni, aminek segítségével maguk az olvasók kérik, hogy küldjünk nekik ajánlatot, információt. Jól hangzik ugye? Egyrészt megspórolható a gyűjtögető munka, megspórolható a feleslegesen kiküldött reklám és nem utolsó sorban megspórolható az a bosszúság, amelyet a címzettünknek okozhatunk. Hisz, ha ő kérte a levelet akkor nem éri meglepetésként a kapott hírlevél.

Hogyan készíthető ilyen lista?

Egyszerű módja lehet a lista építésének ha elkérjük az eddigi partnereinktől, ügyfeleinktől az e-mail címüket, azzal, hogy szeretnénk nekik hírlevelet küldeni, hisz van egy kihagyhatatlan ajánlatunk a számukra. (ami nem feltétlenül termék akció)
Saját listát a honlapunkon keresztül is gyűjthetünk, ilyen esetekben be kell építeni egy szoftvert, amely egy kaput biztosít az olvasóinknak ahhoz, hogy hírlevelünk listájára bejusson. Azaz, ahol megadhatja a nevét és az e-mail címét. (Ezt több helyre is beszúrhatjuk, akár egy külön hírlevél oldalra, vagy minden tartalmi anyagunkhoz hozzáilleszthetjük, vagy akár webáruházunkból is begyűjthetjük.)
Mára azonban egyértelművé vált, hogy az emberek nem könnyedén adják meg ezeket az adataikat, még ha az csupán egy e-mail cím is. Sokan bizalmatlanok lettek a sok-sok kéretlenül küldött -sokszor kétes tartalmú- levél miatt. Hogyan csalhatjuk mégis fel őket a listára?

Hogyan építhetünk legális listát?

Az online, internetes marketing egyik legfontosabb feladatához érkeztünk. A mai legmodernebb technikák arról szólnak, hogyan szerezhetjük meg az oldalra látogatónk e-mail címét. De miért? Gondoljunk csak bele. Megérné-e nekünk, ha az összes érdeklődőnknek, lehetséges ügyfelünknek meglenne egy olyan elérhetősége, amelyen folyamatosan tudjuk tartani vele a kapcsolatot, amellyel csak akkor „zavarjuk” ha ő is akarja, amellyel bármilyen szolgáltatásunkkal meg tudjuk keresni, hisz a célpiacunkhoz tartozik, érdekli az ajánlatunk. És nem utolsó sorban minderre nem kell százezreket költenünk. A hatékonysága ráadásul pontosan mérhető.

Nos. Akkor hogyan bírjuk rá őket a listára?

Ennek leghatékonyabb módja, ha adunk cserébe valamit. Méghozzá olyan valamit, ami nekünk nem kerül sokba, mégis hasznos a látogatónk számára. Lehet ez egy tanulmány, amellyel megkönnyítjük a vásárlását, vagy amiben olyan információkat közlünk, amit mindenképpen szeretne megtudni. De lehet ez akár vásárlási kupon is. Itt nyugodtan szabadjára engedhetjük a fantáziánkat, hisz akkor a leghatékonyabb a feliratkozás, ha ez az ajándék kellően egyedi, kreatív, de mindenek előtt HASZNOS a látogatónak. Amivel nyer valamit, amivel okosabb lesz.

Vásároljunk-e e-mail listát?

Időről időre én is kapok olyan SPAM levelet, amelyben több tízezres e-mail listát kínálnak néhány ezer forintért. Azonban ezek többsége nem sokkal jobb annál, mintha mi nekiálltunk volna gyűjtögetni az internetről. Csupán ezt a gyűjtést spórolnánk meg vele. Sőt többségükben a listán szereplő emberek nem is tudnak róla, hogy az ő elérhetőségeikkel kereskednek. Szóval az ilyen listákkal csak óvatosan.

DE! Természetesen léteznek a hírlevél listák vásárlásának legális módjai. Ilyenkor a legtöbb esetben azonban nem bocsátják rendelkezésünkre a listán szereplő címeket, hanem a gyűjtő a saját rendszerein keresztül küldi ki a mi ajánlatunkat a címzetteknek. Mégis miért érheti ez meg? A legtöbb ilyen ügynökségnél kezelt listák feliratkozói tudnak arról, hogy a listán szerepelnek, és nem tekintik SPAM-nak az ajánlatunkat. Illetve sok esetben a címek szűkíthetőek, azaz leválogathatóak azok az emberek, akik a mi célpiacunkat alkotják. Na de ez nagyszerű, akkor nem kell fáradtságosan gyűjtögetni a listánkat? Igen, ez is egy út lehet. Viszont az ilyen listák többnyire drágák. Minden kiküldés pénzbe kerül, mégpedig nem kevés pénzbe. Érdemes mérlegelni, hogy valóban megéri-e.

De mit küldjünk a hírlevélben?

Erről legközelebb, hisz ez van olyan téma, amely megér egy hosszabb lélegzetű anyagot.