Önnek is gondot okoz, hogyan, mivel jelenjen meg az interneten? Hisz ez az egész egy idegen terep, más szabályokkal, más lehetőségekkel, másképp működő megoldásokkal. Mégis hogyan lehet egy jó, mi több, hasznot hozó honlapot készíteni?

Az internet egy massza. Egy folyton változó, folyton átalakuló nagy Barbapapa. Mindig más és más arcát mutatja és mindenkinek másképp jelenik meg, máshogy értelmezve. Néha végtelenül egyszerűen, néha nagyon bonyolultan. Egy szerencsénk van, hogyha jól csináljuk, akkor mi is tudunk Barbapapán fogást találni. De ehhez tudnunk kell, hogy hogyan érdemes elkapni Barbapapa grabancát.

Első pont. Minek a weblap?

Egy weboldal a legtöbb internetet használó számára csak információforrás, vagy épp egy szórakoztató valami. Őket nem érdekli, hogy hogyan készült, mennyibe került, vagy egyáltalán megtalálható-e a keresőkben. Egy szempont van csak: tartalmazza a szükséges információt. Igaz, létezik egy tudat alatti szempont is: a szükséges információ meggyőzően, megfelelően van-e tálalva.

Második pont. Mik a hozzávalói a ma működő honlapnak?

A legfontosabb szempontot ismerve a fő hozzávaló már kitalálható: az információ. DE! Csak a szükséges infó kell és mindezt úgy, ahogy a célpiac megköveteli. Nem kell a felesleg, amelybe akárhogy is fáj, még maga a cégünk is beletartozik. Senkit nem érdekel első körben kik is vagyunk. Csak a probléma és annak megoldása az érdekes. Úgy kell tehát megalkossuk a honlap tartalmát, hogy csak a problémákról és azok megoldásairól szóljon.

További hozzávalók:

OK. Térjünk a lényegre. Mik azok a hozzávalók, amelyekkel ma érdemes egyáltalán foglalkozni?

A legtöbb honlap ott bukik el, hogy a készítésekor egyáltalán nincs megtervezve. Nincs kitalálva milyen célt szolgál, kiknek szól, hogyan vezetik a látogatót, stb. Honlaptervezőként mi is sokszor csak annyit tudunk a kialakítandó honlapról, hogy mik lesznek a menüpontjai. Pedig egy honlapot nem a menüpontok határoznak meg, hanem a stratégia. Ha tudjuk mi a célunk a honlappal, akkor viszonylag egyszerűen ki tudjuk választani a szükséges internetes eszközöket is.

Harmadik pont. A működő online eszközök.

Legutóbb egy tervezett portál kialakításához ömlesztve megkaptuk a létező összes internetes eszközt, hogy ezt meg ezt kellene beépíteni. Volt abban minden: chat, blog, fórum, közösségépítő eszközök, webáruház, stb, stb. Nem győztük levágni a felesleget. Attól ugyanis még nem fog működni az oldal, ha mindenféle funkció van rajta. Elég néhány elem, de az működjön rendesen!

Hogy pontosan mi az a néhány elem, amivel felvirágoztathatod a honlapod? Olvasd el 3 tipp a látogatóvonzó tartalomra című írásunkat.