Legyen saját

A honlaptervezés során sok hibát el lehet követni, sok buktató szegélyezi az utat. Hisz a legtöbb esetben az internet egy ismeretlen terület, tanácstalanok lehetünk a honlap kialakítását illetően. Hogyan is érdemes felépítenünk a honlapunkat, hogyan lehet sikeres, milyen technikákat alkalmazzunk, milyen működő megoldások vannak, stb. Hogyan kezdjünk bele? Mit lehet hát tenni?

A legtöbb vezető a saját honlapjának megtervezése címén nekiáll és megnézi a konkurenciája honlapját és végül azzal a felkiáltással, hogy „nekem is ilyen kell!”, elmegy az első honlaptervezőhöz. Majd heves ujjmutogatással közli, hogy neki olyan honlap kell, mint a konkurenciának! (Pláne, ha a konkurencia lapja működik is.) De mi ezzel a baj? Hisz a konkurenciára figyelni kell, hisz ő a legfőbb ellenség, aki a fejünkre pályázik.

Valóban a konkurenciára figyelni kell, lehetőség szerint megelőzni, jobbat csinálni mint ő. De semmi esetre sem másolni! Egy példa: annak idején, mikor megjelent a Csillagok háborúja film a hetvenes évek végén, hirtelen megszaporodtak a sci-fi filmek. Sok-sok űrcsata, sok-sok távoli galaxis jelent meg a moziban, de vajon emlékszünk-e bármelyikre? Lehet ugyan, hogy egy pillanatra sikeresnek tűnt a másolat, de hosszabb távon bizonyára nem érte meg a készítőknek. Hisz George Lucas még ma is keres a Star Wars-szal, míg a másolatok már rég eltűntek a süllyesztőben.

Mi hát a jó módszer?

Persze ez nem jelenti azt, hogy ne kutassunk jó ötletek után a neten! Igenis gyűjtsük be ami tetszik, nézzünk szét az interneten tágabb értelemben (azaz ne csak a konkurenciánk honlapjait ismerjük meg) majd gondolkozzunk el a saját internetes stratégiánkon! A legjobb, ha mindebbe bevonunk szakembert is, aki alapból tudja, mi az ami működik és mi az ami nem. Aztán végigmehetünk a begyűjtött ötleteken és eldönthetjük, hogyan lehetne azt beilleszteni a saját koncepciónkba, hogyan tudnánk azt alkalmazni a saját terepünkön. A lényeg, hogy a végeredmény lehetőleg ne olyan legyen, mint a konkurencia, ne ugyanazt kapja a látogató, mint másnál.

Konklúzió

A neten rengeteg másolat és sajnos rengeteg másolda is van, akik nem tudnak hatékony megoldást kínálni a problémára. A lényeg kezeljük helyén a dolgokat, nem minden tökéletes, amit a konkurencia használ, ami rossz, azt ne másoljuk, ami hibás azt ne lopjuk le. Hisz akkor mi is csak egy nem működő honlapot hozunk létre, ami ugyan van olyan jó, mint a konkurenciáé, de nem ad többet, nem ad megoldást az ügyfeleinknek.