Napjainkban egyre népszerűbb márkaépítő eszköz a cég honlapja, ez nem véletlen, hiszen a cégek gyakran ezt a költséghatékony megoldást választják legfőbb kommunikációs csatornájuknak. De mikor beszélhetünk céges márkaépítésről?

Abban az esetben, ha a cég összes kommunikációs eszköze, így a honlap is, úgy épül fel, hogy a legkisebb részleteivel is a márka központi üzenetét közvetíti. A honlap szerkezeti felépítésétől, a vizualitáson keresztül, a szöveges tartalmakig.

Nagy whitespace

triplagent

A honlapon tudatosan elhelyezett üres felületek biztosítják, a honlap átláthatóságát, letisztultságát, és hogy a látogatók figyelme a kitűzött cél irányába terelődjön. A honlap hatékonyabb lehet, ha az érdeklődő számára világos, hogy mit kell tennie, mi a következő lépés a célja eléréséhez. Ha egy oldal zsúfolt, túl sok impulzus éri az érdeklődőt, könnyen elterelődhet a figyelme az oldal legfőbb céljáról, például a vásárlásról.

Illusztráció

envylabs

Az illusztrált honlap lényege, hogy szakít a konvencionális formákkal, felépítéssel és egy egyedi világot teremt az adott téma köré. Ez miért lehet hasznos? Az illusztrált honlapok egyedisége, különlegessége, megjegyezhetővé és szerethetővé teheti az adott céget, terméket, szolgáltatást vagy magát márkát. Ennek a designnak a választása nagyfokú nyitottságot igényel a cégvezetők részéről. Ennek legfőbb oka, hogy a tervezők szakítanak az adott iparágra jellemző vizuális stílussal, hiszen a cél, hogy a cég kiemelkedjen a konkurensei közül és egyedi vizuális stílusával érjen el sikereket.

Használhatóság

wootten

A honlapokra évről-évre egyre nagyobb gazdasági szerep hárul, így kiemelt fontosságúvá vált, hogy beteljesítsék meghatározott céljukat, hiszen akár az adott cég jövője is múlhat a hatékonyságán. Ennek érdekében a tervezők egyre letisztultabb és ergonomikusabb oldalakat terveznek. Napjainkra elfogadhatatlanná vált, hogy az érdeklődő a honlap használhatatlansága miatt szakítsa meg például a vásárlási folyamatot. Hiszen a konkurensek között bizonyára akad olyan, akinek honlapján ergonomikusabb a rendelés folyamata. Ideális esetben a marketinges tervezi meg a vásárlás folyamatát, a tervező pedig webergonómiai szempontokat figyelembe véve készíti el a honlapot.

Moduláris design (grid szerkezet)

everlovinpress

A webtervezőkre olyannyira nagy hatással volt a windows 8 moduláris design-ja, hogy a koncepciót rövid időn belül átültették a webes programozásra is Ennek lényege, hogy a honlapon az információ egybefüggő modulokba van rendezve, szakítva a megszokott struktúrával. Ahol szükséges ott az egyes modulok fontossága a csempe méretével fejezhető ki. A moduláris szerkezet elsősorban az érintőkijelzős platformoknak kedvez, de ettől függetlenül asztali számítógépen is kényelmes és látványos megoldás lehet.